Sund Kost >> Ernæring

Hvordan at Vide, Hvis Din Krop Mangler Vitaminer

Skrevet af Nadia Haris ; Opdateret 07 December, 2018

Hvis du ikke regelmæssigt spis afbalancerede måltider, kan du ikke få den rette mængder af næringsstoffer. Vitaminmangel kan manifestere sig som træthed, lav energi, irritabilitet, ømhed, kedeligt udseende hud, og andre symptomer. Hvis du viser tegn på en vitamin-mangel, se en læge for en korrekt diagnose.

At Føle Træthed

Hvis du føler lavt energi i løbet af dagen, uanset hvor mange timers søvn du får, kan du have en vitamin B-12 mangel. Dette kan føre til en tilstand, som kaldes perniciøs anæmi, som omfatter symptomer som træthed, forvirring, lav appetit, bleg hud, diarré eller forstoppelse, følelsesløshed i fingre og tæer og en rød, hævet tunge. National Institutes of Health Office af kosttilskud anbefaler at få mindst 2.4 mikrogram vitamin B-12 dagligt. Vitamin kosttilskud og fødevarer såsom kød, oksekød, lever, fisk, skaldyr, æg, yoghurt, ost, berigede korn giver din krop med vitamin B-12. Hvis din krop ikke er i stand til at absorbere tilstrækkeligt dette vigtige næringsstoffer på grund af en fordøjelsesproblemer, din læge kan ordinere vitamin B-12 injektioner.

Blå mærker og Blødning

Vitaminer hjælper kroppen med at reparere og helbrede sig selv, og når du har en mangel på visse næringsstoffer, din krop kan ikke opføre sig normalt. C-Vitamin er vigtigt for sårheling og holde alle kroppens væv, herunder dine arterier, huden og tandkødet sundt. Merck Manual advarer om, at en mangel på C-vitamin kan forårsage hævede og blødende gummer, næse bløder, røde øjne, hårtab, hududslæt, let blå mærker, irritabilitet eller lav humør og andre symptomer. For at forhindre, at lave niveauer af dette vitamin, National Institutes of Health Office af Kosttilskud anbefaler at få 75 mg om dagen for kvinder og 90 mg dagligt for mænd. Citrus frugter, grønne bladgrøntsager, jordbær, tomater, kiwi og kartofler er god mad kilder til vitamin C.

Ømhed og Smerter

Hvis du oplever mystiske muskelsmerter og ledsmerter, især i den mørke vinter måneder, kan du have en mangel på vitamin D. En undersøgelse offentliggjort i "Medical Journal of Australia", bemærker, at en mangel på dette vigtige vitamin kan føre til muskel smerte, nakke-og rygsmerter og generelle krop ømhed. D-Vitamin er også kendt som "sol-vitamin", fordi din krop producerer det, når din hud udsættes for sollys. Folk, der bor i de Nordlige regioner, at få lidt dagslys i mange måneder af året er mere tilbøjelige til at være mangelfuld. Du kan også få din daglige anbefalede mængde på ca 10 mikrogram D-vitamin fra fødevarer som æggeblomme, fisk og berigede korn, mælk og andre mejeriprodukter.

Hudlidelser

Din hud afspejler mange af de ændringer, inde i din krop, og hududslæt og andre problemer, der kan opstå af en række årsager. En mangel på vitamin B-3, som også kaldes niacin, kan føre til tør, skællet, røde og kløende hud, der kan blive meget smertefuldt og blister let i solen. Selv om en mangel af dette næringsstof er sjælden i Usa og andre udviklede lande, sundhedsmæssige betingelser, såsom alkoholisme og malabsorption kan medføre en mangel på vitamin B-3. Linus Pauling Institute anbefaler, at du får en daglig mængde på 14 til 16 mg vitamin B-3. God mad kilder omfatter kød, fisk, fuldkorn, linser og jordnødder.

Betydningen af en Medicinsk Diagnose

Hvis du har symptomer på en vitamin-mangel, vil du nødt til at se en læge for en korrekt diagnose. En læge kan bestille blodprøver og andre diagnostiske procedurer til at kontrollere, om et vitamin-mangel. Han kan instruere dig om, hvilke behandlinger og kosttilskud for at tage til korrekt at behandle din tilstand. Bemærk, at mange symptomer på en vitamin-mangel kan være tegn på alvorlige sundhedsmæssige betingelser, der er grunden til en egentlig medicinsk diagnose er så vigtigt. Aldrig blot antage, at du har en mangel, og forkæl dig selv med kosttilskud uden først at se en læge.

Om Forfatteren

Nadia Haris er et registreret stråling terapeut, der har været at skrive om ernæring for mere end seks år. Hun er ved at færdiggøre sin Master of Science i ernæring med fokus på de ernæringsmæssige behov hos onkologiske patienter.

ADVERT

Mest populære