Sund Kost >> Kost

Hvordan hjælper Kroppen med at Absorbere Kulhydrater, Lipider, Fedtstoffer og Proteiner?

Skrevet af Douglas Haddad, M. S., C. N., Ph. D.; Opdateret 09 December, 2018

Næringsstoffer er vigtige stoffer, der giver din krop til at udføre nødvendige daglige aktiviteter. Kulhydrater, fedt og proteiner er de vigtigste næringsstoffer, som din krop har brug for vækst, reparation, bevægelse og opretholde homeostase. Disse makromolekyler er brudt ned og optages i kroppen ved forskellige satser, og i en bestemt form, som de rejser igennem organer i dit fordøjelsessystem.

Kulhydrat Absorption

Kulhydrater er kroppens foretrukne energikilde, og der er fundet i form af stivelse, sukker og fibre. Fordøjelsen starter i munden, hvor processen med at tygge mekanisk pauser mad i små stykker. Enzymer i spyt indlede kemiske fordøjelse. Når du sluge, delvist fordøjede kulhydrater rejse ned spiserøret til maven, med lidt ekstra fordøjelse. Fra der, kulhydrater flytte ind i tyndtarmen, hvor enzymer, der frigives fra bugspytkirtlen bryde dem i enkle former til at være absorberet i blodbanen. Kostfibre er ufordøjelige og passerer gennem din mave-tarmkanalen uden at blive nedbrudt.

Lipid Absorption

De fleste lipider, som du indtager i din kost er fedt. Nogle fordøjelsen opstår i din mund og mave, men de fleste finder sted i tyndtarmen. Galde produceres af leveren, lagret og udsendt i din galdeblære og emulsifies fat globuler i mindre dråber. Dette øger den overflade, der giver lipase, en fat-at fordøje pancreas enzym, at støtte i fordøjelsen.

Efter fordøjelsen, disse brudt ned fat partikler, kaldet fedtsyrer kombinere med kolesterol og galde til at flytte ind i dine celler' slimhinde, hvor de er omstillet til store molekyler, de fleste passerer ind fartøjer -- kaldes lymfekarrene -- i nærheden af tarmen. Disse fartøjer transport fedt at venerne i dit bryst, og blodet transporterer fedt at blive gemt i fedtvæv i hele din krop.

Protein Absorption

Protein findes i kød, æg, mejeriprodukter, fisk, nødder og bønner. Før kroppen kan bruge protein til at opbygge og reparere væv, den store molekyler af protein skal være fordøjet af enzymer til små molekyler kaldet aminosyrer. Fordøjelsen af protein begynder i din mave ved hjælp af gastrisk saft. Gennem handling af en gruppe af effektive enzymer fra tarmens slimhinde og bugspytkirtel, fordøjelsen fortsætter i tyndtarmen. Fra der, aminosyrer absorberet i blodbanen og transporteres i hele kroppen.

Vitamin Absorption

Vitaminer er en vigtig del af mad og absorberes gennem tyndtarmen. Vitaminer er grupperet baseret på, hvordan din krop absorberer dem. Vandopløselige B-kompleks-og C-vitaminer opløses i vand før absorption. Fedt-opløselige vitaminer -- A -, D -, E-og K -- opløses i fedt for at blive optaget og gemt til senere brug. Vand-opløselige vitaminer er ikke nemt gemmes og overskud mængder udskilles i urinen. Fedt-opløselige vitaminer kræver galdesyrer for absorption og er gemt i leveren og fedtvævet i kroppen. Vitaminer fra naturlige fødekilder, der absorberes mere effektivt end vitaminer i kosttilskud.

Om Forfatteren

Award-vindende lærer, bestseller forfatter og ernæringsekspert Douglas Haddad skriver artikler vedrørende ernæring, opdragelse, uddannelse og ungdom-relaterede emner. Haddad er en regelmæssig blogger og medvirkende skribent for nationale magasiner og har været gæst ekspert på tv for hans arbejde i sundhed og velvære og med børn i løbet af de år.

ADVERT

Mest populære