Sund Kost >> Sunde Måltider

Hvordan Sort Te Reducerer Jerntilskud

Skrevet af Madiha T. Ahmad; Opdateret 14 December 2018

Sort te er et sundere alternativ til andre drikkevarer såsom kaffe, sodavand eller kunstige juice. Det er fuld af rige antioxidanter, der hjælper med at beskytte dig mod kræft, hjertesygdomme, diabetes og højt kolesteroltal. Men en ulempe for sort te er, at det kan blande sig med vitamin-og mineral absorption, især jern. Jern er et vigtigt mineral, der er fundet i stort set alle celler i kroppen. Det er vigtigt i dannelsen af de røde blodlegemer, som transporterer ilt til hele kroppen. Noget at interferere med dets absorption kan være skadeligt for kroppen, især i dem, der allerede er mangelfuld i jern.

Jernmangel

Lave niveauer af jern i en lang periode af tid, kan det føre til en tilstand kaldet jernmangel anæmi. Dem, der er i øget risiko for kvinder, der har menstruation, gravide, eller ammende; personer med mave-tarm-sygdomme, langdistance-løbere; og strenge vegetarer. Symptomer på jernmangel omfatter træthed, bleg hud farve, hurtig puls, hjertebanken og dårlig koncentration.

Strygejern Kilder

Jerndepoter kan genskabes let ved at øge indtagelsen af mineralet. Der er to forskellige typer af jern findes i fødevarer, hæm-og nonheme. Hæm-jern findes i kød, fjerkræ og fisk. Det er nemt absorberes, fordi det er mindre påvirket af kosten. Nonheme jern findes i plante-baserede fødevarer og mejeriprodukter. Forbruget af te, kaffe, mælkeprodukter, hele korn brød og visse frugter og grøntsager forstyrrer absorptionen af nonheme jern.

Strygejern og Te

Sort te indeholder garvesyre, der binder, med jern og gøre det utilgængelige for absorption af kroppen. Dette udgør et problem for dem, der allerede strygejern mangelfuld eller ikke spiser tilstrækkeligt med jern-rige fødevarer. Ifølge en artikel i "The New York Times i juni i 2009, en undersøgelse, der kiggede på deltagere, der forbruges jern-rige fødevarer med flere forskellige drikkevarer. Dem, der drak sort te oplevet en 62 procent nedgang i jernoptagelsen. De forsøgspersoner, der drak kaffe med måltidet, så 35 procent reduktion, mens de, der havde appelsinjuice med deres mad, rent faktisk oplevede en 85 procent stigning i jernoptagelsen.

Jerntilskud

En daglig voksen multivitamin vil normalt indeholde en lille mængde af jern. Men, personer, der lider af jernmangel, vil behovet for en separat jerntilskud. Disse er normalt ordineret af din læge, og jern niveauer kontrolleres med jævne mellemrum. For at opnå fuld absorption, tager jerntilskud på en tom mave. MayoClinic.com også antyder ikke at tage din supplere med fødevarer at interferere med dets absorption. For at sikre maksimal absorption af jern, vente en til to timer efter din supplement til at forbruge disse typer af fødevarer.

Om Forfatteren

Madiha T. Ahmad er en ernæringsekspert med en Master i human ernæring fra University of Massachusetts og en Bachelor of Science i ernæring fra University of Florida.

ADVERT

Mest populære