Sund Kost >> Sunde Måltider

Hvad der Er Mere Beta-Caroten Pr Volumen: Græskar og Søde Kartofler?

Ligesom mange farvestrålende frugter og grøntsager, søde kartofler og græskar skylder deres dyb orange farve på carotenoider. Selv om disse fedt-opløselige plante pigmenter, der ikke anses for essentielle næringsstoffer, de er til gavn for menneskers sundhed i to store måder – som antioxidanter, og som forstadier til vitamin A. Mindre end 10 procent af de cirka 600 kendte karotenoider kan omdannes til A-vitamin, og af disse er beta-caroten er nok den mest kendte.

Søde Kartofler

Søde kartofler er en glimrende kilde til beta-caroten. Den rodfrugt faktisk indeholder mere beta-caroten – af vægt eller volumen – end nogen anden frugt eller grøntsag, i henhold til "farvekode", en bog om de sundhedsmæssige fordele af farverige fødevarer. En 1-cup servering af bagte søde kartofler har 180 kalorier og lidt over 23 mg beta-caroten. Mosede søde kartofler er mere koncentreret i volumen, hvilket gør det til en endnu bedre kilde til beta-caroten. Ifølge det AMERIKANSKE Department of Agriculture, 1 kop mosede søde kartofler har omkring 250 kalorier og næsten 31 mg beta-caroten.

Græskar

Selv om frisk græskar indeholder en betydelig mængde af beta-caroten, dåse sort er en langt bedre kilde. For omkring 50 kalorier, 1 kop servering af mosede, kogte græskar kødet giver omkring 0,5 mg beta-caroten. En kop dåse græskar, på den anden side, indeholder lidt over 80 kalorier og 17 mg beta-caroten. Dåse græskar er meget tættere volumen end hjem-kogte mosede græskar, fordi den fremstillingsvirksomhed proces fjerner så meget af vegetabilsk vand-indhold som muligt inden for konservering. Mens dåse græskar er den tredje bedste kilde til beta-caroten efter kogte søde kartofler og rå gulerødder, mange andre fødevarer er højere i beta-caroten end frisk kogte græskar, herunder de fleste mørke grønne, bladgrøntsager. (ref 9)

Sundhedsmæssige Fordele

Ligesom alle andre antioxidanter, beta-caroten er med til at beskytte celler mod oxidative skader forårsaget af frie radikaler. Selv om det ikke vides, om beta-caroten i særdeleshed hjælper med at beskytte mod kræft, forskning viser, at en kost, der generelt er høj i carotenoider ikke reducerer risikoen for at udvikle visse former for kræft, herunder lunge kræft. Et karotenoid-rig kost menes også at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme, i henhold til Linus Pauling Institute ved Oregon State University. Som en vigtig forløber for vitamin A, beta-caroten understøtter normal vækst, immunforsvar funktion, øjet sundhed og god lav-lys vision.

Overvejelser

Selv om søde kartofler er en bedre kilde til beta-caroten end nogen anden fødevare, det er den eneste væsentlige carotenoid, som de indeholder. Græskar også give betydelige mængder af alfa-caroten, lutein og zeaxanthin, der effektivt gør dem en bedre kilde af antioxidanter end søde kartofler, i henhold til "Den Farve Kode."

Dåse græskar faktisk ikke pakke mere beta-caroten pr kalorieindhold end mosede søde kartofler. Mens du får omkring 31 mg beta-caroten fra en 250-kalorie servering af mosede søde kartofler, du får 51 mg fra en 250-kalorieindhold, der serverer dåse græskar. Men du er nødt til at spise 3 kopper dåse græskar til at få dette beløb.

Om Forfatteren

Baseret lige uden for Chicago, Meg Campbell har arbejdet i fitness-branchen siden 1997. Hun er blevet skriftligt sundhed-relaterede artikler siden 2010, primært at fokusere på kost og ernæring. Campbell, der deler sin tid mellem sin hjemby og i Buenos Aires, Argentina.

Foto Credits

ADVERT

Mest populære