Sund Kost >> Ernæring

Hvad Er Fordelene af Dampet Blomkål?

Skrevet af Sandi Busch; Opdateret 09 December, 2018

Hvis dine minder om blomkål er hjemsøgt af ubehagelig lugt, kan du ordne de fleste af problemet ved dampning. Dampning er et godt valg, både sensoriske og ernæringsmæssige perspektiv. Det kokke buketter inden for fem til 10 minutter, hvilket ikke giver lugt-forårsager kemikalier tid til at blive som stødende, og det bevarer mere af vitaminer i dette næringsstof-rige grøntsager.

Grundlæggende

Når de er kogt blomkål, der mister en procentdel af alle næringsstoffer, undtagen vitamin B-12, fordi de udvaskes i det kogende vand. Mineraler holde op med at varme og vand bedre end vitaminer, men kogende stadig falder alle mineralske indhold med 5 til 10 procent. Dampet blomkål bevarer 100 procent af alle mineraler. Du vil hælde 10 til 20 procent, af de fleste vitaminer ned i afløbet, når du koger blomkål. Dampende mindsker de samme vitaminer -- alle, men vitamin B-12-men du vil kun tabe 5 til 10 procent af de fleste. Dampning er især værdifuldt i den måde, det bevarer betydeligt mere af flere sårbare næringsstoffer.

C-Vitamin

Blomkål er fyldt med c-vitamin Som en antioxidant, vitamin C virker i hele kroppen, som beskytter cellerne fra skader, der kan resultere i langvarige sygdomme, såsom gigt eller hjerte-kar-sygdom. Din krop har behov for C-vitamin til at gøre kollagen, bindevæv, der understøtter hud, knogler, blodkar, sener og ledbånd. Det understøtter også dit immunforsvar ved at øge antallet af hvide blodlegemer er til rådighed til at bekæmpe bakterier og infektioner. Blomkål taber kun 15 procent af sin C-vitamin, når dampet, sammenlignet med 25 procent tab fra kogning. En kop dampet blomkål har 45 procent af den anbefalede daglige indtag af C-vitamin for mænd og 54 procent kvinder.

Folat

Dampet blomkål taber kun 15 procent af sin samlede folat, mens det mister 35%, når den er kogt. Folat er vigtig for skabelsen af det genetiske materiale, og væksten af nye celler. En mangel kan forårsage hjerne eller rygmarv, fosterskader, så det er især vigtigt for kvinder, som kan blive gravide, eller som er i de tidlige måneder af graviditeten for at få nok folat. Du får 12 procent af det anbefalede daglige indtag af folat fra 1 kop dampet blomkål.

Fytokemikalier

Ligesom andre medlemmer af den korsblomstrede familie, som broccoli og kål, blomkål er lidt bitter smag og skarpe lugt kommer fra svovlholdige forbindelser, der kaldes glucosinolater. Disse plante-baserede kemikalier, der kan forebygge kræft ved at fjerne kræftfremkaldende stoffer, inden de forårsager celleskader. Damp bevarer disse kemikalier, så de kan blive absorberet, mens kogning eller mikrobølgeovn ved høje temperaturer ændrer deres struktur, hvilket gør det sværere for din krop til at bruge dem.

Servering Tips

Top dampet blomkål med lidt smør, oliven olie, soja sauce eller ost sauce. Damp den med broccoli, ærter eller gulerødder, tilsæt revet ingefær, rød chili og soya sauce, og så tjene grøntsager over ris. Prøv at blande lidt karry eller paprika med smeltet smør og et strejf af lime-eller citronsaft til en krydret blomkål topping. Tjene mosede blomkål i stedet for kartofler, tilføjer Parmesan ost eller creme fraiche i mosede blomkål.

Om Forfatteren

Sandi Busch modtaget en Bachelor i psykologi, derefter forfulgte uddannelse i sygepleje og ernæring. Hun lærte familier til at planlægge og forberede sig på specielle diæter, arbejdede som en terapeutisk støtte specialist, og nu skriver om sine foretrukne emner – ernærings -, fødevare -, familier og forældre – til hospitaler og fagblade.

ADVERT

Mest populære