Sund Kost >> Ernæring

Fordele og Bivirkninger af Vitaminer & Mineraler

Skrevet af Sylvie Tremblay, MSc; Opdateret: December 02, 2018

Vitaminer og mineraler, der udgør væsentlige dele af din kost -- dine celler generelt kan ikke lave dem på egen hånd, så din krop er afhængig af at få dem fra fødevarer eller kosttilskud for at forebygge en mangel. Hvert enkelt vitamin og mineral har sit eget sæt af fysiologiske funktioner i kroppen, men vitaminer og mineraler, der også fungerer i kombination, til at tilbyde et par generelle sundhedsmæssige fordele. Hvis du overdosering af vitaminer og mineraler, men du kan udvikle skadelige bivirkninger.

Støtte til Stofskifte

Vitaminer og mineraler arbejder sammen for at støtte den cellulære metabolisme -- de milliarder af kemiske reaktioner, dine celler udføre hver dag for at fungere. Flere B-kompleks vitaminer, samt det vigtigt mineral, mangan, hjælpe dig med at nedbryde fødevarer, der giver den nødvendige energi til brændstof disse reaktioner. Flere mineraler, herunder jern og kobber, men også hjælpe dine celler producere den energi, de har brug for. Andre vitaminer og mineraler-herunder vitamin C og E, samt mangan og selen -- støtte dit stofskifte ved at fungere som antioxidanter. De neutralisere kemikalier, kaldet frie radikaler, der bliver fremstillet som en bivirkning af din mobiltelefon stofskifte, og som forhindrer dem i at skade dine celler.

Fremme Af Væv Styrke

Vitaminer og mineraler også giver sundhedsmæssige fordele på grund af deres evne til at bevare væv styrke. Calcium, D-vitamin og C-vitamin, som alle bidrager til sundheden for dine knogler. Hertil kommer, at flere vitaminer og mineraler, herunder kobber, mangan og C-vitamin-hjælper dig med at gøre kollagen, et protein, der giver strukturel støtte og holder dit væv sammen. A-Vitamin, der også understøtter sundheden for dine slimhinder og hud. Dette er ikke kun holder disse væv stærk, men hjælper med at holde patogener ud af dit system, så de ikke kan inficere din indre organer.

Risiko for Lever-og hjerneskade

Watch out for bivirkninger ved indtagelse af visse vitaminer -- vitamin A, B-3, B-6, C, D, E og K, kan forårsage negative reaktioner, hvis du spiser for meget, mens vitaminer, B-1, B-2, B-5, B-9, biotin og B-12 er generelt sikker -- eller ved optagelse af mineraler. Du kan udvikle en vifte af bivirkninger, herunder neurologiske symptomer eller skader på leveren. A-Vitamin, for eksempel, er gemt i leveren, og alt for meget A-vitamin kan få det til at akkumulere til toksiske niveauer. Vitamin A-toksicitet også medfører en ophobning af væske i din kranium, hvilket resulterer i skader på hjernen. Endda en meget stor dosis af jern kan skade din lever og negativt påvirker din hjerne og rygmarv, og kobber kan også forårsage leverskader. For meget mangan forårsager neurologiske problemer, der fører til symptomer, der efterligner dem af Parkinsons sygdom.

Andre Bivirkninger

Forbruge for mange vitaminer og mineraler, og du risikerer også en række andre bivirkninger. En overdosering af calcium, for eksempel, forårsager mave forstyrret og overdreven tørst, mens for meget selen kan forårsage hududslæt og hårtab. For meget A-vitamin, der skader din hud, mens D-vitamin toksicitet sætter dig i risiko for knogletab. For meget natrium har også en række bivirkninger-det øger risikoen for nyresten, tab af knoglemasse, hjerte-kar-sygdom og mavekræft.

Om Forfatteren

Sylvie Tremblay har en Master of Science i molekylær-og cellebiologi og har mange års erfaring som kræftforsker og neurolog. Baseret i Ontario, Canada, Tremblay er en erfaren journalist og blogger, med speciale i ernæring, fitness, livsstil, sundhed og bioteknologi, samt fast ejendom, landbrug og clean tech.

ADVERT

Mest populære