Sund Kost >> Sunde Måltider

Udbyttet af Ærter & Gulerødder

Skrevet af Sandi Busch; Opdateret November 27, 2018

Ærter og gulerødder gøre en farverig side parabol eller kan blive et vigtigt måltid, når det blandes med ris eller pasta og sauce. På deres egne, der hver har sundhedsmæssige fordele, og når de er parret, kan de blive et kraftcenter af antioxidanter og næringsstoffer.

Grundlæggende

En kop rå ærter har 117 kalorier, 1 kop i skiver, rå gulerødder har kun 50 kalorier, og begge har knap et spor af fedt. Gulerødder har 1 gram protein, men ærter give 8 gram. Sammen vil de levere 16 procent af den anbefalede daglige indtag af protein for mænd og 19 procent kvinder.

Fiber

Du får 7 gram kostfibre fra 1 kop ærter og 3 gram fra den samme del af gulerødder. Uopløselige fibre holder din fordøjelseskanalen sunde ved at flytte fødevarer og affald gennem dit system. Opløselige fibre sænker niveauet af kolesterol og holder blodsukker afbalanceret ved at nedsætte optagelsen af føde under fordøjelsen.

Vitamin A

Selvom det lyder som en individuel vitamin, A-vitamin, der faktisk refererer til en gruppe af stoffer, der indeholder carotenoider. Ærter og gulerødder indeholder fire karotenoider: alfa-caroten, og beta-karotin, lutein og zeaxanthin. Alfa - og beta-caroten fungerer som antioxidanter, og de er omdannet til A-vitamin, som er afgørende for, at vision og en sund hud. Lutein og zeaxanthin er antioxidanter, som beskytter dine øjne mod aldersrelaterede sygdomme som macula degeneration og grå stær. Ærter alene er en god kilde til vitamin A, men gulerødder er den virkelige kraftcenter. Du vil få mere end 600 procent af det daglige indtag fra 1 kop rå gulerødder. Den samme mængde ærter har 37 procent.

C-Vitamin

Som en antioxidant, vitamin C, støtter immunsystemet og forhindrer skader på celler, der kan resultere i kroniske helbredsproblemer. C-Vitamin kan sænke din risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom og visse former for kræft, efter at Oregon State University. Det er også vigtigt for dannelsen af kollagen, som er nødvendig for sårheling, og understøtter hud og bindevæv. En kop ærter har 64 procent og gulerødder har 8 procent af den daglige indtagelse af vitamin C.

Vitamin K

K-Vitamin aktiverer calcium og proteiner, som er afgørende for processen med dannelse af blodpropper. Det regulerer også knoglemineralisering og er afgørende for funktionen af et protein, der regulerer cellevækst og-død. En kop grønne ærter har 30 procent af den anbefalede daglige indtag af K-vitamin og den samme del af gulerødder har 13 procent.

B-Vitaminer

Kombinationen af ærter og gulerødder giver 20 procent af den anbefalede daglige indtag af riboflavin, 24 procent af niacin og 40 procent af thiamin. Alle tre vitaminer omdanne fødevarer til energi, og bidrager til sund hud. Du vil få 30 procent af det daglige indtag af folat og 34 procent af vitamin B-6, der mindsker din risiko for hjerte-kar-sygdom ved at fjerne homocystein. Folat er også vigtigt i perioder med vækst, fordi det er afgørende for etablering og udvikling af nye celler.

Overvejelser

Frosne eller på dåse ærter og gulerødder mister omkring halvdelen af deres C-vitamin, folat og kalium, ellers har de samme ernæringsmæssige værdi som friske grøntsager. Dåse produkter med tilsat salt øge mængden af natrium til så meget som 478 mg per kop. Damp bevarer næringsstoffer, men gulerødder tage lidt længere tid at lave mad, så giv dem et par minutter, før du tilføjer ærter. I stedet for en smøragtig saute, prøv madlavning hvidløg og løg i en lille mængde af kylling bouillon og derefter tilføje grøntsager. Sæson ærter og gulerødder med hakket, frisk mynte eller et strejf af olivenolie og citronsaft.

Om Forfatteren

Sandi Busch modtaget en Bachelor i psykologi, derefter forfulgte uddannelse i sygepleje og ernæring. Hun lærte familier til at planlægge og forberede sig på specielle diæter, arbejdede som en terapeutisk støtte specialist, og nu skriver om sine foretrukne emner – ernærings -, fødevare -, familier og forældre – til hospitaler og fagblade.

ADVERT

Mest populære