Sund Kost >> Sunde Måltider

Hvad Er Fordelene ved at Spise Flere Farvede Frugter Og Grøntsager?

Skrevet af Maia Appleby; Opdateret December 27, 2018

Frugter og grøntsager generelt indeholder lidt fedt, kolesterol og natrium og giver komplekse kulhydrater, fibre og næringsstoffer. De fleste er lav i kalorier, og de indeholder naturligt sukker, i modsætning til raffineret sukker, som kan forårsage pludselige udsving i blodsukkeret. De forskellige farver angiver forskellige ernæringsprofiler, så fokusere på at få lidt af hver farve i din kost hver dag for at maksimere de ernæringsmæssige fordele.

Rød

Røde frugter og grøntsager, som fx hindbær, tomater, guava, vandmelon, rødkål, kidneybønner, kirsebær, jordbær og roer, er tilbøjelige til at være rige på antioxidanter, lycopen og anthocyaniner, ifølge det AMERIKANSKE Department of Agriculture. Et medium, rå tomat giver 3.2 mikrogram af lycopen, et karotenoid, der hjælper din krop med at producere d-vitamin A. Selv om der ikke er set dagligt værdi for lycopen, MayoClinic.com anbefaler at få 2 til 30 mg per dag.

Orange og Gul

De fleste orange og gule frugter og grøntsager er rige på beta-caroten, som kroppen omdanner til a-vitamin A, et næringsstof, som ikke kun forbedrer night vision, men også hjælper med at holde din hud, tænder og knogler sunde. De indeholder også folat, en antioxidant, som forebygger neuralrørsdefekter i de ufødte børn. En 2-cup servering af skiver melon giver 541 mikrogram A-vitamin, mere end 100 procent af det anbefalede daglige indtag på 500 mikrogram, og 67 320 µg folat, du har brug for hver dag.

Grøn

Grønne grøntsager er godt for dine øjne, knogler og tænder, og deres K-vitamin indhold, der hjælper blodet til at størkne ordentligt. En 2-cup servering af rå spinat giver 290 90 til 120 mikrogram K-vitamin du har brug for hver dag. Disse fødevarer " antioxidant-vitaminer, især C-vitamin kan sænke din risiko for kroniske sygdomme. De giver fytonæringsstoffer, lutein og zeaxanthin, som kan beskytte dig mod tab af synet på grund af øjet sygdomme som macula degeneration, ifølge North Dakota State University.

Blå og Lilla

Blå og lilla frugter og grøntsager indeholder anthocyaniner, naturlige plante pigmenter med kraftfuld antioxidant egenskaber, der kan reducere din risiko for hjerte-kar-sygdom. De indeholder også flavonoider og ellagsyre, stoffer, der kan ødelægge kræftceller, i henhold til American Institute for Cancer Research. Den anthocyaniner og ellagsyre i blåbær har vist sig at bekæmpe kræft celler i lungerne, maven, brysterne og bugspytkirtel. Anthocyaniner og ellagsyre viser også, anti-inflammatoriske egenskaber, der kan forebygge kræft i spiserør og tyktarm.

Hvid

Hvide frugter og grøntsager, herunder æbler, pærer, bananer, blomkål og agurk, er høj i fibre, der hjælper til at beskytte dig mod højt kolesteroltal, og antioxidant-rig på flavonoider, såsom quercetin, som er rigeligt i æbler og pærer. De kan også sænke risikoen for slagtilfælde, ifølge en gruppe hollandske forskere, der offentliggjort en undersøgelse i American Heart Association i 2011. Efter en 10-år kost undersøgelsen, at de fandt, at personer med et højt indtag af hvide frugter og grøntsager, der havde en 52 procent lavere risiko for slagtilfælde.

Om Forfatteren

Maia Appleby er en NASM-certificeret personlig træner med mere end 15 års erfaring i fitness-branchen. Hendes artikler har været udgivet i en lang række forskellige trykte magasiner og online publikationer, herunder den Gale Encyclopedia of Nursing and Allied Health, New Moon og Netværk Bodybuilding.com.

ADVERT

Mest populære