Sund Kost >> Ernæring

Grundlæggende To Klasser af Vitaminer

Skrevet af Melodie Anne ; Opdateret 07 December, 2018

Vitaminer passer ind i en af to kategorier: vand-opløselige eller fedtopløselige. De er klassificeret baseret på, hvordan de opløses i din krop. Vand-opløselige vitaminer opløses i vand, mens fedt-opløselige vitaminer opløses i fedt. Begge typer af vitaminer er lige så vigtige i din krop, og de begge kommer fra en bred vifte af fødevarer kilder.

Vand-Opløselige Vitaminer

Vitamin C og samtlige B-vitaminer, som thiamin, riboflavin, niacin, B-6, B-12, biotin, folat og pantothensyre, er vand-opløselige vitaminer. Du har brug for C-vitamin til at beskytte alle celler og til at hjælpe immunforsvaret til at arbejde effektivt, mens alle de B-vitaminer er afhængige af hinanden for at nedbryde næringsstoffer fra den mad, du spiser. Disse vitaminer ikke bo i din krop, snarere dit system bruger, hvad det har behov for i en kort periode, og derefter udskiller overskydende gennem urinen. Fordi vand-opløselige vitaminer ikke har en lagring sted i kroppen, er du nødt til at få dem fra din daglige kost. Du vil få C-vitamin fra kun om hver type af frugt og grøntsager, især broccoli, appelsiner, jordbær og spinat. B-vitaminer kommer fra kød, fisk og skaldyr, æg, mejeriprodukter, hele korn og bælgfrugter, for at nævne et par stykker.

Fedt-Opløselige Vitaminer

Fedt-opløselige vitaminer, som er A, D, K og E, absorber med hjælp af fedt og lagres i fedtvævet i hele din krop, såvel som i din lever. Vitamin A, fra mejeriprodukter, mørke bladgrøntsager, æg, omfatter en række af carotenoider og fytokemikalier, som beskytter dine øjne og syn. Du har brug for D-vitamin for knoglernes sundhed, mens K-vitamin gør blodprop og aids i sårheling. Berigede mælk og morgenmadsprodukter, samt flere typer af fisk er rige på d-vitamin Spinat, kål og andre mørke bladgrøntsager er fyldt med vitamin K. Vitamin E, fra hele korn, nødder og vegetabilske olier, er en antioxidant, der beskytter røde blodlegemer, essentielle fedtsyrer og væv. Derudover, E-vitamin beskytter vitaminer A og C, så dit system kan bruge dem, inden de destrueres.

Toksicitet

Fordi vand-opløselige vitaminer flygte gennem urin, hvis de ikke optages, de er generelt ikke-giftige. Selv ved høje doser af vandopløselige vitaminer ikke forårsager skadelige effekter hos raske voksne. Fedt-opløselige vitaminer, på den anden side, kan være giftige i store mængder, da de er gemt i din krop. Det er usandsynligt, at få store mængder af vitaminer A, D, K eller E gennem din kost alene, men du kan overdosis af kosttilskud. Selv om over-the-counter kosttilskud, herunder multivitaminer, er nok sikkert, hvis du følger anbefalingen på etiketten, skal du tale med din læge, før du begynder at tage kosttilskud, som en forebyggende sikkerhedsforanstaltning.

Mineral-Interaktion

Mange mineraler, der er afhængige af vitaminer fra begge klasser til fuldt ud at absorbere. D-Vitamin, for eksempel, medvirker til at trække calcium i knoglerne for at styrke og struktur. Nonheme jern, en type af jern fra vegetabilske fødevarer, absorberer ved hjælp af vitamin C. Da vitamin og mineraler har en tendens til at interagere med hinanden, spiser en lang række fødevarer fra alle fødevaregrupper er bydende nødvendigt at få alle de mikronæringsstoffer, som kroppen har brug for.

Om Forfatteren

Melodie Anne Coffman har specialiseret sig i den samlede wellness, med særlig interesse i kvinders sundhed og personlig forsvar. Hun har en kandidatuddannelse i fødevarevidenskab og human ernæring og er en certificeret instruktør gennem den nationale TILSYNSMYNDIGHED. Coffman forfølger sine personlige træner certificering i 2015.

ADVERT

Mest populære