Sund Kost >> Kost

B12 & Træthed i Vegetarer

Skrevet af Michelle Kerns; Opdateret 09 December, 2018

Kun omkring 2 procent af den almindelige befolkning i de Forenede Stater, er der mangel på vitamin B-12, rapporter Centers for Disease Control og Forebyggelse. Men hvis du er en streng vegetarisk, kan du være mere tilbøjelige til at lide af lavt vitamin B-12 niveauer, da det næringsstof er kun naturligt i animalske fødevarer. Vitamin B-12 mangel kan medføre en række symptomer, herunder træthed. Vegetarer bør tale med deres læge om måder at øge deres vitamin B-12 indtag, hvis de ikke får nok.

Vitamin B-12 Mangel

En sund voksen mand eller kvinde mellem 19 og 50 år gamle og skal mindst 2.4 mikrogram vitamin B-12 hver dag, for nervesystemet og immunsystemet til at fungere ordentligt, og for kroppen til at producere DNA, RNA og røde blodlegemer. Uden nok vitamin B-12, kan du udvikle perniciøs anæmi, en tilstand karakteriseret ved en lavere end den normale antallet af røde blodlegemer. Mennesker med perniciøs anæmi lider af træthed, fordi de ikke har nok ilt i deres blodbanen. De kan også opleve hovedpine, smerter i brystet, svimmelhed og problemer med at trække vejret. I henhold til den Nationale Hjerte, Lunge og Blod Institute, strenge vegetarer, er en større risiko for at udvikle perniciøs anæmi.

Vegetar Vitamin B-12 Krav

Linus Pauling Institute siger, at vegetarer og veganere, der ikke spiser kød, æg eller mælk har et større behov for vitamin B-12 end voksne, som gør omfatter animalske produkter i deres kost for at sikre tilstrækkelig indtagelse og for at forhindre, perniciøs anæmi. Dette er især vigtigt for gravide og ammende vegetariske kvinder, bemærk den Vegetariske Resource Group. Alle vegetarer bør tilstræbe at indtage mellem 6 og 30 mikrogram vitamin B-12 hver dag.

Vegetariske Kilder til Vitamin B-12

Hvis du er en lacto-ovo-vegetar-en vegetar, der ikke spiser skaldyr, fjerkræ eller kød, men ikke forbruge mejeriprodukter og æg -- vil du være i stand til at opfylde en stor del af dit vitamin B-12, gennem din kost alene. Det samme er tilfældet for pescatarians, eller vegetarer, der spiser ingen animalske produkter, andet end fisk. En 3-ounce servering af kogt fisk som laks giver 2,4 mikrogram vitamin B-12. En vegetar, der ikke omfatter animalske fødevarer i hans kost kan få vitamin B-12 fra tilsat soja mælk eller er klar til at spise morgenmadsprodukter. Ernæringsmæssige gær er også en kilde til vitamin B-12.

Vitamin B-12 Tilskud

Vegetarer bør tale med deres læge om at tage vitamin B-12 kosttilskud, især vegetarer, der er over 50 år gammel, anbefaler University of Maryland Medical Center. Vitamin B-12 tilskud, som nogle gange er mærket under navnet cobalamin, findes som tabletter, sugetabletter og kapsler, såvel som næsespray. Tilskud af vitamin B-12 er ikke forbundet med bivirkninger, men det kan interferere med funktionen af antibiotika såsom tetracyklin, metformin, anti-beslaglæggelse medicin, og proton pumpe hæmmere, som lansoprazol. Spørg din læge til at hjælpe dig med at finde en passende daglig dosis.

Om Forfatteren

Michelle Kerns skriver til en bred vifte af print-og online publikationer og har specialiseret sig i litteratur og videnskab emner. Hun har fungeret som en bog klummeskribent siden 2008 og er medlem af National Book Critics Circle. Kerns studerede engelsk litteratur og neurologi ved UC Davis.

ADVERT

Mest populære