Sund Kost >> Kost

Er Asiater Gluten Intolerant?

Skrevet af Sharon Perkins ; Opdateret December 27, 2018

Det protein, der findes i korn, såsom hvede, byg og rug, kaldet gluten, er svært for mange mennesker at fordøje. Cøliaki, er en alvorlig mangel på evne til at fordøje gluten, er en arvelig autoimmun sygdom, der i alvorlig grad kan skade tarmen. Gluten intolerance, også kendt som gluten følsomhed, er en mindre alvorlig reaktion på gluten, der påvirker så mange som en ud af 30 Amerikanere, der er registreret diætist Julie McGinnis rapporter. Hvis du er af Asiatisk afstamning, din risiko for at få problemer med gluten fordøjelse ikke er højere end hos nogen anden race. Kaukasiere har den højeste sats af cøliaki, men mennesker af enhver race, herunder Asiater, kan have svært ved at fordøje gluten.

Priser

Omkring en ud af 236 Asiater udvikle cøliaki, den samme andel af Latinamerikanere og Afrikansk-Amerikanere har den lidelse. Blandt Kaukasere, den sats, der er en i 133 mennesker. Hvis du har en første grads slægtning, som en forælder, søskende eller barn, med cøliaki, er dine chancer for at udvikle sygdommen anledning til, at man i 22. For dem med en anden grad i forhold til de sats stiger til én ud af 39, ifølge University of Chicago Cøliaki Center. Cøliaki forårsager diarré, oppustethed og mavesmerter sammen med vægttab og symptomer på fejlernæring, herunder infertilitet og osteoporose. Gluten intolerance der forårsager gastrointestinale symptomer som diarre, oppustethed og mavesmerter.

Stigende Priser

Den sats af cøliaki er stigende i hele Usa og resten af verden, herunder Asien. Forekomsten af cøliaki tidligere blev betragtet som sjældne for Asiater. Forekomsten af cøliaki er omkring fire gange højere, end det var for fem årtier siden, ifølge Mayo clinic undersøgelse rapporterede i juli 2012-udgaven af "Journal of Gastroenterology." På et tidspunkt, cøliaki var også sjældne i Usa, der kun påvirker én i 2.000 mennesker, i henhold til McGinnis.

Årsager til Stigning

Eksperter har flere teorier, hvorfor gluten intolerance er blevet mere udbredt i lande som Kina, hvor denne lidelse tidligere var sjældne. Ændringer i den måde, hvede dyrkes, og den måde, brød og andre korn-laden fødevarer er forarbejdede, har resulteret i, hvede produkter, der indeholder meget mere gluten, end de gjorde for 50 år siden. Fordi så mange flere fødevarer, især forarbejdede fødevarer, som indeholder nogle typer af mel i dag, mennesker udsættes for mere af det, som udløser en reaktion i sidste ende, McGinnis forklarer. Denne stigning skyldes også det faktum, at der er en øget bevidsthed om tilstand og bedre måder at opdage sygdommen. Skøn dag, er, at 1 ud af hver 133 mennesker i Usa har cøliaki.

Underdiagnosis

Gluten intolerance, eller følsomhed og cøliaki er måske ikke så sjældne i Asiatiske befolkninger, som tidligere antaget, ifølge en Kinesisk undersøgelse, der er offentliggjort i Marts 2009 udgave af "Journal of Zhejiang Universitet." Forskere har fundet, at 4 ud af de 62 personer med kronisk diarré havde cøliaki. Da de vigtigste kosten dagligt syn i mange dele af Kina og andre Asiatiske lande er ris, der indeholder ikke: gluten, flere mennesker måske ubevidst har gluten følsomhed. Men, hvis de øger deres gluten indtagelse ved indtagelse af en mere Vestlig kost, forekomsten af gluten intolerance, eller cøliaki på disse steder kan stige.

Om Forfatteren

Registreret sygeplejerske med mere end 25 års erfaring inden for onkologi, arbejdskraft/levering, neonatal intensive care, infertilitet og oftalmologi, Sharon Perkins har også medforfatter og redigeret en lang række sundhedsmæssige bøger for Wiley "Dummies" - serien. Perkins har desuden omfattende erfaring med at arbejde i hjemmet sundhed med medicinsk skrøbelige pædiatriske patienter.

ADVERT

Mest populære