Sund Kost >> Ernæring

Aminosyrer, Der Ikke kan Syntetiseres af Kroppen Og Skal Leveres af Fødevarer

Skrevet af Jan Annigan; Opdateret 17 December 2018

Aminosyrer er små biologiske molekyler, der, når de er knyttet sammen og rullet op, danne et protein. Når du spiser protein, dit fordøjelsessystem tilknytningen aminosyrer og absorberer dem én efter én. De rejser gennem din blodbanen til dine celler, klar til at blive knyttet sammen i nye proteiner, som er nødvendige. Mad proteiner indeholder 20 forskellige aminosyrer, der kan mix og match til at skabe bred vifte af proteiner i din krop. Du har evnen til at syntetisere visse aminosyrer, hvis din kost mangler dem, mens andre, men skal leveres af fødevarer.

Væsentlige vs. Ikke-Væsentlige

Essentielle aminosyrer er dem, du kan fremstille. Fordi du mangler de enzymer, der er nødvendige for at skabe dem fra andre biologiske molekyler, du skal levere til dem fra din kost hver dag. De omfatter histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, threonin, tryptofan og valin. Arginin er betinget essentiel, selvom du kan syntetisere det, i perioder med hurtig vækst, kan du ikke være i stand til at tjene nok til at holde op med dine behov. Ikke-essentielle aminosyrer, på den anden side, er ikke absolut nødvendigt i de fødevarer, du spiser. Dog, din kost skal stadig give tilstrækkelige total protein for at opretholde en optimal sundhed.

Mangel

Din krop ikke gemme overskydende kosten aminosyrer den måde, som den gør kulhydrater eller fedtstoffer, og en mangel på selv en af de essentielle aminosyrer kan føre til sundhedsmæssige problemer. Fordi du har brug for protein til så mange fysiologiske funktioner, hvis din kost ikke indeholder tilstrækkelige mængder af disse næringsstoffer, og du vil begynde at nedbryde dine muskler, væv, så dine celler kan få adgang til den manglende aminosyre. Hertil kommer, at syntese af ikke-essentielle aminosyrer kan afhænge af tilstedeværelsen af passende samlede kosten protein, som de aminosyrer, det indeholder, kan tjene som biologiske prøver. For eksempel, du kan selv syntetisere tyrosin fra overskydende phenylalanin eller cystein fra overskydende methionin, men kun hvis du har nok i gang med materiale til overs.

Kilder

Alle fødevarer, der er proteiner, der stammer fra dyr indeholder den fulde supplement af de essentielle aminosyrer. Disse proteiner fra kød, fisk, skaldyr, æg, fjerkræ og mælk – anses som ernæringsmæssigt komplet. De fleste plante-baserede proteiner, der mangler mindst en af de essentielle aminosyrer, hvilket gør dem ufuldstændig. Men ved at kombinere anlægget kilder til proteiner i en komplementær måde giver din kost med alle essentielle aminosyrer. For eksempel, de aminosyrer, der mangler i fuldkorn findes i bælgfrugter og vice versa, så spiser en byg-og linser gryderet giver din kost med alle de essentielle aminosyrer.

Overvejelser

Indarbejdelse af animalske proteiner i din kost for at opfylde dine essentielle aminosyrer behov kan tilbyde supplerende ydelser. Rødt kød, for eksempel, giver dig strygejern, mælk tilbyder calcium og laks leverer hjerte-sunde fedtstoffer. På den anden side, disse produkter kan også tilføje usunde mættede fedt eller kolesterol. Vegetabilske kilder til protein, selvom herunder dem korrekt, i din kost kan kræve planlægning for at sikre, at du tage i alle essentielle aminosyrer, kan give vitaminer, mineraler, fibre og fytokemikalier, der muligvis ikke være tilgængelige i den animalske proteiner.

Om Forfatteren

En forfatter siden 1985, Jan Annigan er offentliggjort i "Plante-Fysiologi," "Proceedings of the National Academy of Sciences," "Journal of Biological Chemistry", og på forskellige hjemmesider. Hun har en sports medicine and human performance certifikat fra University of Washington, samt en Bachelor of Science i dyr videnskaber fra Purdue University.

ADVERT

Mest populære