Sund Kost >> Ernæring

Fordelene ved Ikke-Kød Proteiner

Skrevet af Anni Kamps; Opdateret 17 December 2018

At spise kød er en del af hverdagen for mange mennesker, men millioner af Amerikanere gør et sundt valg, ved at dreje til ikke-kød fødevarer til at opfylde deres proteinbehov. Begrænse eller undgå kød i din kost kan være udfordrende, men med sundheds -, ernærings-og miljømæssige fordele ved at vælge ikke-kød-protein fødevarer end kød, den udfordring kan være godt værd indsats.

Fødevarer Kilder

Der er både animalske og vegetabilske kilder til ikke-kød protein. Nogle almindelige plante protein fødevarer er nødder, frø, linser, bønner, ærter og tofu. Ikke-kød-protein fødevarer der kommer fra dyr, som indeholde æg og mejeriprodukter som mælk, yoghurt og ost. Forbrugende en række af disse fødevarer vil give dig mulighed for at opfylde din daglige protein anbefalinger -- 46 gram for kvinder og 56 gram for mænd, uanset kalorieindtag-uden at spise kød.

Sundhed

Ikke-kød kilder til protein indeholder forskellige næringsstoffer end kød, og derfor har forskellige virkninger på dit helbred. Spiser ikke kød protein i stedet for kød, der kan hjælpe med at mindske din risiko for højt kolesteroltal, Type 2-diabetes, højt blodtryk, diverticular sygdom og visse former for kræft, herunder tyk-og endetarmskræft, ovarie-og brystkræft. Derudover, spise lidt at intet kød kan øge din forventede levetid af tre til fire år, ifølge en oversigtsartikel udgivet i September 2003-udgaven af "The American Journal of Clinical Nutrition." Personer, som indtager alle deres protein fra ikke-kød kilder har tendens til at have lavere organ vægt i forhold til deres kød-spiser kolleger, og de har en lavere risiko for fedme.

Miljø

Spiser ikke kød-protein fødevarer i stedet for kød, der kan hjælpe miljøet. Produktion af 1 gram kød protein kan kræve op til 26 gange mere jord, vand og fossile brændstoffer i forhold til 1 gram soja protein, ifølge en anden artikel i September 2003-udgaven af "The American Journal of Clinical Nutrition." Ud over at bruge færre ressourcer, ikke-kød-protein fødevarer er ansvarlig for betydeligt færre kemikalier og pesticider udgivet i vand og jord. For eksempel, 2003 artikel afslørede produktion af kød-protein udleder over 100 gange mere kobber-som kan forurene jord og forårsage skade på dyr og planter -- end produktion af den samme mængde af soja protein. Ved at vælge flere ikke-kød fødevarer som kilder til protein, kan du hjælpe med til at øge holdbarheden af USA og resten af verden til produktion af fødevarer, og gøre en positiv indvirkning på miljøet.

Ernæring

Ikke-kød kilder til protein er ofte lavere i kalorier, mættet fedt og kolesterol i forhold til kød, hvilket gør dem sundere valg for dit hjerte. Derudover, i modsætning til kød, og mange ikke-kød-protein fødevarer, såsom nødder, frø, bønner og bælgfrugter, er gode kilder til fiber-en form for kulhydrat, der kan hjælpe med at nedsætte din risiko for Type 2-diabetes og hjerte-karsygdomme. Nødder og frø indeholder også sunde umættede fedtstoffer, der yderligere kan gavne dit hjerte og din generelle sundhed.

Overvejelser

Spiser ikke kød fødevarer kan være en sund, miljøvenlig måde at opfylde dit protein behov, men du bør holde nogle overvejelser i tankerne. Kød er en af de bedste fødekilder af flere essentielle næringsstoffer, herunder vitamin B12, jern og zink. Hvis du vælger at udelukke alt kød fra din kost, så sørg for du spiser, andre fødevarer, der indeholder disse næringsstoffer, som berigede morgenmadscerealier, hele korn, æg, nødder, soja-produkter og bælgfrugter. Også, bortset fra soja protein, vegetabilsk protein er ufuldstændig, hvilket betyder at det ikke indeholder alle de essentielle aminosyrer -- byggestenene i protein-din krop har brug for; men, da forskellige fødevarer indeholder forskellige aminosyrer, der forbruger en bred vifte af vegetabilske fødevarer, hele dagen vil give din krop alle de proteiner, den har brug for.

Om Forfatteren

Anni Kamps er registreret og har licens diætist med en master of science grad i ernæring fra Case Western Reserve University. Hun rådgiver klienter om en bred vifte af ernæringsrelaterede emner, herunder vægttab, hjerte-kar-sundhed, sport ernæring og håndtering af diabetes.

ADVERT

Mest populære