Sund Kost >> Ernæring

Fordele & Ulemper af Natrium for Ernæring

Skrevet af Sylvie Tremblay, Civilingeniør; Opdateret 07 December, 2018

Du behøver ikke os til at fortælle dig, at salt er lækker: denne plade af teatralsk nachos eller en salt kringle siger mere, end vi nogensinde kunne. Og sandheden er, at nogle af natrium i din kost er faktisk godt for dig. Men tager i alt for meget natrium – som regel, ved at spise for mange forarbejdede fødevarer – kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser, og øger din risiko for flere kroniske sygdomme.

Fordele af Natrium

Mens natrium får en dårlig ernæringsmæssig rap, det er ikke alle dårlig. Din krop har brug for en lille mængde af natrium til at fungere korrekt. Natrium hjælper dig med at holde vand. I mådehold, det er en god ting, fordi det hjælper med at holde dit blodtryk op, og i et sundt område. Det hjælper også med at sikre, at du har væsken udenfor cellerne (kaldet ekstracellulære væske), som er afgørende for deres funktion. Små mængder af natrium hjælper også dine nerveceller kommunikerer med hinanden, hvilket betyder, at natrium er nødvendigt for hjernens funktion.

Hjerte-Kar-Risici

Mens natrium i moderate mængder er nødvendige for et godt helbred, de fleste Amerikanere overdrive det – hvilket betyder, at problemet er for meget natrium, ikke en mangel på natrium i kosten. En af de største bivirkninger af at tage for meget natrium er dens effekt på hjerte sundhed. Mens moderat natrium øger dit blodtryk i et sundt område, overskydende natrium gør dit blodtryk for høj, en tilstand kaldet hypertension. Over tid, overtryk understreger din blodkar, som kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdom og hjertesvigt.

Andre Negative Virkninger

Der er andre potentielle bivirkninger af en alt for salt kost, så godt. En kost højt i salt mad er knyttet til en højere risiko for mavekræft, forklarer Linus Pauling Institute. Mens det er stadig ikke klart, præcis hvorfor dette sker, er en teori er, at for meget salt skader din mave foring, upping din risiko for infektioner, der også øge din risiko for kræft.

Der er også visse tegn på, at overskydende natrium påvirker dine knogler. For meget natrium i dit system kan ændre niveauet af visse hormoner (som PTH, eller parathyreoideahormon) at også virkningen dine knogler. Natrium ser ud til at øge mængden af knogletab over tid, og som kunne bidrage til osteoporose.

Kontrol Af Dine Natrium Indtag

Det er klart, mådehold er nøglen til at få fordele af natrium uden risiko. Målet for en natrium indtag af 1.500 mg per dag – men må ikke overstige en højde af 2.300 mg dagligt. Den nemmeste måde at begrænse dit saltindtag er at styre fri af forarbejdede fødevarer – selv dem, der synes relativt sund, som supper. I stedet laver måltider tilberedt af friske råvarer, og begrænse mængden af salt, som du føjer til din mad.

Om Forfatteren

Sylvie Tremblay har en Master of Science i molekylær-og cellebiologi og har mange års erfaring som kræftforsker og neurolog. Baseret i Ontario, Canada, Tremblay er en erfaren journalist og blogger, med speciale i ernæring, fitness, livsstil og sundhed.

ADVERT

Mest populære