Sund Kost >> Ernæring

Fordele & Ulemper af at spise Bælgfrugter i Modsætning til Kød

Skrevet af Jan Annigan; Opdateret 17 December 2018

Bælgplanter – for eksempel, soyabønner, linser, tørrede bønner og ærter – og kød både udbuddet af næringsstoffer afgørende for dit velbefindende. Men de mangler også specifikke næringsstoffer, der understøtter din sundhed eller kan mindske sundhed ved at indføre skadelige fødevarer komponenter i din krop. Forstå de fordele og ulemper af disse fødevarer kan hjælpe dig med at træffe sunde valg for dag-til-dag madplaner.

Protein

Protein i grøntsager og kød indeholder aminosyrer, som din krop har brug for til at opbygge og vedligeholde muskler, at holde dit immunforsvar sundt og fremme syntesen af hormoner og enzymer. Selv om dine celler kan fremstille nogle aminosyrer, andre aminosyrer – kendt som de væsentlige aminosyrer – bør komme fra de fødevarer, du spiser. Proteiner i kød er ernæringsmæssigt komplet og indeholder alle de essentielle aminosyrer man har brug for et godt helbred. Bælgfrugter, omvendt, normalt mangler en eller flere af de essentielle aminosyrer, og bygger på bælgfrugter alene for at dække dit proteinbehov kan resultere i en ernæringsmæssig mangel. Ved at kombinere linser med andre plantebaserede fødevarer, såsom korn og nødder, som leverer supplerende aminosyrer, overvinder denne ulempe af bælgplanter.

Fedt

Selv om fedt, der er nødvendige for optimal sundhed, spise for meget eller det forkerte typer fedt kan føre til dårlig ernæringstilstand og øge din risiko for sygdom. Kød ofte indeholder usunde mættede fedtstoffer og kolesterol, der kan tilføje unødvendige kalorier, din kost og føre til hjerte-kar-sygdomme. Derimod, bælgfrugter tilføje lidt fedt til din kost og kolesterol-gratis lipider de ikke indeholder forsyne dig med hjerte-sunde umættede fedtstoffer, der kan sænke din risiko for at udvikle hjerte-karsygdomme, diabetes og kræft.

Jern

Du kan få jern fra både plante-fødevarer og kød. Jern i animalske fødevarer findes i en form, der kaldes hæm-jern. Denne type af jern ind i din blodbanen fra mave-tarmkanalen mere let end den non-hæm jern findes i bælgplanter. Derfor, din krop absorberer jern fra kød mere effektivt, end det gør, at der fra bælgfrugter, hjælper dig med at undgå jernmangel, som kan forårsage træthed og reducere mental funktion. Alternativt, drikker bælgplanter med en kilde til vitamin C, eller i kombination med fødevarer rige på hæm jern øger din absorptionen af non-hæm form af dette mineral.

Fiber

I modsætning til kød, bælgfrugter tilbyder kostfibre, som ikke kun hjælper med at forhindre fordøjelses problemer såsom forstoppelse, men også hjælper med at regulere kolesterol i blodet. Bønner, for eksempel, indeholder både uopløselige fibre, som hjælper med at flytte mad gennem dit fordøjelsessystem tarmkanalen, og opløselige fibre, som hæmmer det optagelsen af kolesterol i blodet. Kød tilbyder ingen af disse fordele, at din mave eller hjerte-kar-systemer. For optimal sundhed, din daglige kost bør indeholde 14 gram fibre for 1.000 kalorier du indtager, i henhold til Colorado State University Extension. Derfor, hvis du tager typisk i 2.000 kalorier hver dag, vil din mad bør forsyne dig med 28 gram fiber, eller det beløb, der i ca 2 kopper af linser. Kød forsyninger intet af dette er nødvendigt i kosten komponent.

Om Forfatteren

En forfatter siden 1985, Jan Annigan er offentliggjort i "Plante-Fysiologi," "Proceedings of the National Academy of Sciences," "Journal of Biological Chemistry", og på forskellige hjemmesider. Hun har en sports medicine and human performance certifikat fra University of Washington, samt en Bachelor of Science i dyr videnskaber fra Purdue University.

ADVERT

Mest populære