Sund Kost >> Ernæring

5 Roller af Protein

Skrevet af Stephanie Brookshier; Opdateret 12 December 2018

Protein findes i animalske kilder som kød og mejeriprodukter, eller vegetabilske kilder som bønner, nødder og frø. Ifølge USDA, 10 til 35% af dit kalorieindtag bør komme fra protein. Hver celle i din krop indeholder protein, så der opfylder dit behov for protein er afgørende for din sundhed.

Opbygning af Væv og Muskler

Protein er nødvendigt i bygning og reparation af kroppens væv. Hvis du ikke får nok protein i din kost, muskler spilde og andre symptomer, der kan opstå. Øvelser som styrketræning forårsage micro tårer i muskel-og som din krop reparationer disse tårer, det får musklerne til at forstørre. Protein er nødvendig for at immunsystemet, som hjælper med at helbrede den lille muskel tårer. Dog indtager ekstra protein, vil ikke hjælpe din krop til at opbygge ekstra muskler.

Hormon Produktion

Hormoner er kemiske stoffer, der produceres af kirtler i en del af kroppen for at hjælpe med at koordinere aktiviteterne og kommunikere med andre områder. Protein hormoner binder sig til receptorer på cellemembranen i stedet for at indtaste celle direkte. Hormonelle proteiner som insulin og oxytocin, spiller afgørende roller som styring af blodsukker koncentrationen og stimulere veerne under fødslen. Hormoner kan også aktivere muscle vækst ved at øge proteinsyntesen eller faldende protein opdeling.

Enzymer

Enzymer er proteiner, som binder sig til molekyler til at fremskynde kemiske reaktioner. De spiller en rolle i mange andre aktiviteter, såsom muskel sammentrækning og afslapning, og nerve impuls-transmissioner. Amylase og lipase er enzymer, der hjælper dig til at fordøje kulhydrater og fedt. Enzym-ATPase eksport celle toksiner, og er afgørende for at nedbryde adenosin trifosfat, eller ATP, der frigiver energi.

Immunforsvaret

Antistoffer er specialiseret protein konfigurationer, der giver et specifikt immun forsvar mod angribere. De er skabt af kroppen, når den udsættes for specifikke antigener, såsom bakterier, vira og svampe. Supplement proteiner støtte immunsystemet som en anden linje i forsvaret. De kan skabe huller i bakteriel vægge, fremme betændelse, som attacts makrofager at ødelægge de invaderende organismer, og vedhæfte til fremmede stoffer.

Energi

Protein nedbrydes til aminosyrer under fordøjelsen og giver fire kalorier per gram. Herunder protein med måltider kan hjælpe dig med at føle dig mere mæt, og kan holde dig fyldigere længere. Selv om protein kan bruges som energikilde, er kroppens vigtigste energikilde er kulhydrater. At spise en kost med magre proteiner som bønner og fisk, komplekse kulhydrater som fuldkorn og grøntsager og sunde fedtstoffer såsom olivenolie og avocado er den bedste måde at forsyne kroppen med energi.

Om Forfatteren

Stephanie Brookshier har været en registreret diætist siden 2005. Hun virker som en vægt tab rådgiver, pædagog og ernæring. Brookshier har en bachelor of science grad i nutritional science fra University of Arizona og forfølger sin master of science grad i ernæring fra San Diego State University.

ADVERT

Mest populære